Одлука о статусу кандидата Србије одлаже се за март

Извор: Викиновости


9. децембар 2011.
Брисел-  (Бета) - Европска унија (ЕУ) планира да да одложи за март 2012. године одлуку о давању статуса кандидата Србији, наводи се, како јавља Франс прес, у нацрту декларације коју у петак треба да усвоје европске лидери.

„У циљу давања статуса земље кандидата (ЕУ) Србији у марту 2012. године“, европски лидери задужују своје министре да размотре и потврде да ли Србија „наставља да се веродостојно ангажује и да остварује додатни напредак у спровођењу споразума“ чији је циљ нормализација њених односа с Косовом, наводи се у нацрту у који је увид имала агенција.

Европски лидери у петак у Бриселу разматрају мере за спас евра и решавање дужничке кризе, али и о захтеву Србије за добијање статуса кандидата за чланство у Еврпској унији и о почетку преговора са Црном Гором о пријему у Унију.

Шефови дипломатија Европске уније оценили су у понедељак да је Србија остварила знатан напредак и у испуњавању политичких и економских услова, и у дијалогу са Косовом, али су оставили лидерима ЕУ коначну одлуку о том захтеву Србије, као и о датуму почетка преговора са Црном Гором.

Главна тема самита ЕУ биће решавање кризе у зони евра. Лидери Немачке и Француске Ангела Меркел и Никола Саркози предложили су потписивање новог уговора или са свих 27 чланица ЕУ или само са 17 земаља еврозоне, а који предвиђа пооштравање буџетске дисциплине.

Извор[уреди]