Одложено лансирање Њу Хорајзана

Извор: Викиновости
Пређи на навигацију Пређи на претрагу

18. јануар 2006.

Атлас 5 са сондом Њу Хорајзан

Кејп Канаверал, Флорида - НАСА је требала да лансира летелицу “Атлас 5“ која са собом носи сонду „Њу Хорајзан (NEW HORIZON)“. Циљ путовања је последња неистражена планета сунчевог система - Плутон и његов месец Черон да би одатле слали фотографије и податке на Земљу. Лансирање је одложено због јаког ветра и невремена.

Пред почетак лансирања летелице, активисти анти-нуклеарног покрета су одржали мали протест испред свемирске летелице за чији је погон потребно 30 килограма плутонијума. Читава мисија је стајала НАСА-у 700 000 000 долара. Очекује се да би летелица најраније требало да доспе до циља 2015. године.

Ова мисија би требало да отклони сумњу да ли је Плутон планета или не. Већ дуго времена се у астрономији води полемика око овог питања.

„Оно што знамо о Плутону, можемо да сместимо на поштанску маркицу“, рекао је сликовито Колин Хартмен представник удружења администратора НАСА-е „након ове мисије уџбеници ће бити поново писани“.

Лансирању летелице су присуствовали чланови породице Клајда Томбоа, астронома који је открио Плутон. Занимљиво је и да је деведесет трогодишња удовица преминулог астронома присуствовала лансирању.

Брзина Атласа је 57 600 km/h након што изађе из Земљине атмосфере. Такође је занимљиво да је већ у неколико Аполо мисија НАСА такође користила плутонијум. Касини је као погон користио исто као и Атлас 5, око 30 килограма плутонијума. Атлас би требао да превали 6,4 милијарде километара до циља.

Викимедија остава
Викимедија остава има још мултимедија фајлова сродних са:
Википедија
Википедија има оригинални текст о овом чланку:

Извори[уреди]