Пређи на садржај

Одбор усвојио шест амандмана на предлог декларације

Извор: Викиновости

13. мај 2013.
Нови Сад/ Србија (Beta) - Одбор за питања уставно-правног положаја Војводине усвојио је у понедељак шест амандмана на предлог текста декларације о заштити уставних и законских права Војводине, које су поднели представници владајућих странака, Лиге социјалдемократа Војводине и Савеза војвођанских Мађара.

Председник Владе Војводине Бојан Пајтић на седници Одбора рекао је да ће предложити покрајинској влади да поједине амандмане прихвати и угради у текст декларације, о којој Скупштина Војводине треба да расправља 20. маја.

Пајтић је и потпредседник Демократске странке, која је стожер владајуће коалиције у покрајини.

Шеф посланичке групе Савеза војводјанских Мађара Шандор Егереши рекао је да је та странка поднела неколико амандмана на текст предлога декларације, с циљем да се текст унапреди али и да се допринесе унапређењу поштовања уставних и законских права Војводине.

„Ја Војводину доживљавам као грађанин ове покрајине, а не грађанин српске Војводине. Ја живим у мојој Војводини и притом наравно не спорим државност Србије“, рекао је Егереши.

Шеф посланичке групе Лиге социјалдемократа Војводине Бранислав Богарошки рекао је да Војводина као аутономна покрајина произлази из антифашизма и из Народноослободилачке борбе.

„То је систем вредности на којем почива и ЕУ као целина, а тада је исказана воља народа Војводине“, казао је Богарошки.

У том амандману се наводи да је аутономија Војводине „историјско и природно право“ њених грађана, јер је настала и потврђена вољом народа Војводине на скупштини, у јулу 1945. године, када су они јединственом вољом одлучили да се прикључе Србији.

Члан Одбора из редова експерата, професор Правног факултета Слободан Орловић рекао је да су носиоци суверенитета грађани Србије, а не грађани Војводине.

Председник Скупштине Војводине и Одбора за питања уставно-правног питања Војводине Иштван Пастор рекао је да је данас успешно савладана лекција о потреби да расправа буде демократска и отворена и изразио задовољство због тога.

Извор[уреди]