Ограђивање куће Ђуре Јакшића

Извор: Викиновости

14. април 2010.
Крагујевац/ Србија

Ђура Јакшић

Данас је на углу улица Михаила Ивеше и Карађорђеве почело ограђивање куће Ђуре Јакшића, објекта који је власништво града Крагујевца који је склон рушењу. Услови за постављање заштитне ограде створили су се након исељавања две породице које су годинама живеле у тој кући, а којима је град Крагујевац обезбедио адекватан смештај.

Према речима начелника стамбеног одељења Градске управе за имовину Дејана Искреновића реч је о парцели од око 4 ара која је у власништву града Крагујевца на којој се налази кућа у којој је око две године живео познати српски сликар и песник Ђура Јакшић. Због тога се на објекту налази спомен плоча која сведочи о томе. Искреновић је рекао да након постављања заштитне ограде надлежне градске структуре треба да донесу решење о рушењу тог објекта. План је да се на овом месту гради стамбено пословни објекат који ће у једном делу, у зависности од одлука стручних служби задужених за културу, имати библиотеку, кафе или нешто слично посвећено Ђури Јакшићу, рекао је Искреновић. Град Крагујевац који је власник парцеле биће инвеститор тог новог објекта.

Извођач радова на изградњи заштитне ограде око куће Ђуре Јакшића је ЈКП Нискоградња а радови ће бити окончани током сутрашњег дана.

Извор[уреди]