Пређи на садржај

Облак вулканског пепела стиже до Немачке

Извор: Викиновости24. мај 2011.
Исланд -  (Beta-AP) - Облак пепела, настао после ерупције вулкана Гримсветен (Grímsvötn) на Исланду, који је већ изазвао озбиљне проблеме у саобраћају у Северној Ирској и Шкотској, стићи ће у уторак увече до севера Немачке.

Немачка метеоролошка служба (DWD) саопштила је да концентрација пепела у ваздуху на обали Немачке ка Северном и Балтичком мору неће износити више од два милиграма по кубном метру.

Министар саобраћаја Петер Рамзауер је непосредно после ерупције вулкана на Исланду донео одлуку да авиони у Немачкој могу слободно да лете све док концентрација пепела не предје два милиграма по кубном метру ваздуха.

У Северној Ирској и Шкотској на хиљаде путника на аеродромима чека полазак више стотина отказаних летова. Највећа немачка авио-компанија, Луфтханза је, како је саопштено, до сада анулирала само мали број летова, превасходно за Единбург.

Професор Улрих Шуман из Немачког центра за ваздушни и свемирски саобраћај је у изјави за медије нагласио да ће неповољне последице по Европу моћи да настану тек ако се до краја недеље покаже да је вулкан Гримсветен и даље активан.

Извор[уреди]