Обе партије у САД штите моћнике

Извор: Викиновости


Демонстрације на Вол Стриту
Демонстрације на Вол Стриту

7. октобар 2011.
Њујорк-  (Beta-AFP) - Учесници протеста у САД због начина пословања на Вол стриту и економске неједнакости кажу да политичари из обе највеће партије штите корпоративне моћнике на уштрб средње класе.

„У овом тренутку не видим разлику између Џорџа Буша и Барака Обаме. Средњој класи је много горе него када је Обама изабран“, рекао је незапослени радник из Бруклина Џон Пенли.

Протест „Окупирајмо Вол стрит“, који је почео прошлог месеца када је мали број младих разапео шаторе испред њујоршке берзе, проширио се широм САД и привукао различите групе људи - од пензионера, преко чланова синдиката до отпуштених радника.

Протести праћени паролама „Избаците новац из политике“ и „Не могу да си приуштим лобисту“ проширили су се на многе америчке градове, чак и до Енкориџа на Аљасци.

Полиција у калифорнијској престоници Сакраменту ухапсила је у петак ујутру 20 демонстраната, док је у Лос Анђелесу ухапшено њих 11.

Протест „Окупирајмо Вол стрит“ је својеврсно наличје покрета Чајанки, који је покретнут 2009. као популистичка реакција на помоћ банкама и аутоиндустрији, као и на програм подстицања привреде вредан 787 милијарди долара.

Извор[уреди]