Обележено 100 година од формирања Гвозденог пука

Извор: Викиновости
Пређи на навигацију Пређи на претрагу


8. октобар 2012.
Београд/ Србија (Beta) - Свечаним дефилеом војних јединица у присуству начелника Генералштаба Војске Србије Љубише Диковића и више хиљада грађана у Прокупљу је у понедељак обележена стогодишњица од формирања легендарног „Гвозденог пука“, најелитније војне јединице у историји Србије.

Ulazak srpske konjice u Skoplje.jpg

„У славној и богатој историји Војске Србије мало је јединица као што је био Други Гвоздени пук, који се одликовао великим јунаштвом и човекољубљем утканим у душу Топличана који су га у највећем броју сачињавали“, рекао је Диковић.

Он је нагласио да је Србији данас, у време тражења најбржег пута за просперитет, највећи ослонац њена историја и традиција.

„Брисањем наше традиције, језика и културе обрисали бисмо себе, и то се никад не сме догодити, јер само кроз поштовање славних нам предака и славне историје пронаћи ћемо прави пут достојан народа Србије“, нагласио је Диковић.

На свечаности су говорили и командант Треће бригаде копнене војске која наставља традиције „Другог гвозденог пука“ генерал Велимир Глишовић и председник општине Прокупље Љубиша Дјурковић.

Присутни грађани видели су егзерцир почасног вода Гарде Војске Србије, као и дефиле јединице пешадије и коњице војника који су носили униформе Другог Гвозденог пука и реплику њихове заставе, најодликованије заставе у историји српског војевања.

Други Гвоздени пук формиран је у Балканским ратовима 1912. године у Прокупљу. Прокупље је пре Балканских ратова било мобилизацијско место Другог пешадијског пука „Књаз Михајло“, овај пук су још звали „Топлички“, а у Брегалничкој бици добиће и назив „Гвоздени“. Други пешадијски пук „Књаз Михајло“ је у оквиру своје Моравске дивизије првог позива у Првом балканском рату учествовао у три познате битке: Кумановској, у бици за Прилеп и Битољ. У Првом и Другом балканском рату од укупно мобилисаних 4865 старешина и војника који су 7. октобра 1912. године кренули у рат, из рата се није вратио 61 официр (70%) и 2938 подофицира и војника (62%).

Извор[уреди]

Bookmark-new.svg