Пређи на садржај

Обама у зони између две Кореје

Извор: Викиновости


25. март 2012.
Сеул-  (Beta-AP) - Председник САД Барак Обама посетио је у недељу напету зону на граници Северне и Јужне Кореје коју је назвао „границом слободе“, уочи самита о нуклеарном разоружању у Сеулу.

Обама је посетио демилитаризовану зону дужине око 300 километара која дели корејско полустрво на два дела од краја Корејског рата (1950-1953).

Демилитаризована тампон зона широка четири километара дели две земље, које још нису потписале мировни споразум, и упркос свом имену, једна је од најтеже обезбеђених на свету.

Око 28.500 америчких војника стационирано је у Јужној Кореји.

Амерички председник је затим ушао на јако обезбеђену ничију земљу да обиђе мали извиђачки пункт где јужнорејске снаге патролирају на само 100 метара од демаркационе линије.

Председник САД је стајао иза непробојног стакла и гледао кроз двоглед преко линије која дели Корејско полуострво последњих 60 година. Он је провео око 10 минута на овој осматрачници, гледао прво на Северну Кореју а затим на Јужну Кореју.

Како наводи агенција АП ово је била очигледна демонстрација силе према Северној Кореји и њеном новом вођи у тренутку када су између Северне Кореје и САД појачане тензије због севернокорејеске најаве да ће лансиранти сателит на ракети дугог домета идућег месеца.

Извор[уреди]