Обама укида забрану путовања на Кубу

Извор: Викиновости
Пређи на навигацију Пређи на претрагуПолитика[уреди]

Барак Обама

Вашингтон/САД (WSJ/Foxnews/Bloomberg)

Председник САД Обама је најавио да је покренуо поступак укидања забране путовања за Кубу.

Ова дозвола је засада ограниченог карактера, даваће се само члановима породица кубанског порекла који и даље имају родбину у Куби. Такође се овим политичким потезом укида лимит који је досада постојао за количину новца која се могла слати родбини из Америке за Кубу.

Према изјави Роберта Гибса, секретара за штампу, цео поступак би требао да буде готов до Америчког самита који ће се одржати у Тринидаду и Тобагу од 17. 19. априла, када ће га Обама највероватније и озваничити.

За време своје председничке кампање, Обама је већ најавио овај свој потез и укидање још неких рестрикција које су за време његовог претходника Џорџа Буша биле наметнуте.

Такође је предложено да се уведу и директни летови из Сједињених држава за Кубу. Према изјави Даниела Рестрепа у прво време ће се појачати чартер летови који већ постоје, а касније ће се највероватније ићи са увуђењем редовних линија.

Овај поступак, међутим, не мења деценијама стари ембарго коју Америка држи према Куби, већ је према званичницима само председниково испуњавање обећања које је дао у току председничке кампање.

Извор[уреди]