Пређи на садржај

Обама тражи реформу финансијског сектора

Извор: Викиновости14. септембар 2009.

Обама у Овалном кабинету
Детаљ Вал стрита у Њујорку
Деоничари

Њујорк/ САД (VOA News) Годину после краха америчког финансијског система, амерички председник Барак Обама тражи од Конгреса да усвоји мере које ће да предупреде понављање банкарске кризе. Председник је своју поруку о већој финансијској регулацији упутио директно Вол стриту.

Амерички председник Обама је данас отишао у Вол стрит да обележи годишњицу распада инвестиционе банке „Лиман брадерс“, највећег банкротства у историји Сједињених Држава.

„Пре годину дана, видели смо, на нашу жалост, како тржиште може да греши, како недостатак разумних правила може да доведе до претеривања и злоупотребе, колико можемо да се приближимо ивици.“

—рекао је Барак Обама.

Када је банка, коју су сви сматрали „превеликом да пропадне“, пропала, наступила је држава. Конгрес је на послетку издвојио 700 милијарди долара за стабилизацију система, али се криза наставља. Петнаест милиона Американаца је без посла... вредност кућа је пала за 15 одсто... а тржиште акција је изгубило око 1.800 поена у односу на прошлу годину.

„Они у Вол стриту не могу да наставе да преузимају ризик без обзира на последице и да очекују да ће идући пут амерички порески обвезници бити ту да им спрече пад“

—нагласио је Обама.

Американаца одобрава начин на који Обама обавља свој посао, а 43 не одобрава. Конгрес оклева да у ближој будућности усвоји нове банкарске регулације.

„Они нису суштински ништа променили, а док то не учине, опасност од нове финансијске узбуне је и даље врло висока“

—каже економиста Марк Занди.

Председник Обама истиче да би хтео да види нове финансијске прописе до краја године, али лобисти из тог сектора се већ боре против кључних предлога.

Извор[уреди]