Обама промовише свој обиман план за стимулисање економије

Извор: Викиновости25. јануар 2009.


Вашингтон / САД (Глас Америке) Председник Барак Обама изјавио је да разуме да су многи Американци скептични у погледу обима његовог плана за спасавање економије. У свом првом редовном председничком обраћању нацији преко радија, а од сада и преко интернета, председник Обама је настојао да увери Американце да ће његов план такође обавезати администрацију на одговорност. Он је нагласио да неће дозволити да његов предлог за решење проблема америчке економије у вредности до 825 милијарди долара буде пуко бацање новца.


Председник Обама се обраћа нацији, 24. јануара 2009. «Нећемо само бацати новац на наше проблеме већ ћемо инвестирати у оно што функционише. Уместо да политичари расподељују новац иза затворених врата, наше одлуке о томе где ћемо да уложимо новац биће јавне и биће донете на основу мишљења независних експерата када год то буде могуће.»

Међутим, Обама је упозорио да би, ако се ништа не предузме, стопа незапослености могла да достигне двоцифрену вредност док би економија могла да падне хиљаду милијарди долара испод свог капацитета.

«Укратко, ако не делујемо брзо и одважно ситуација која је већ лоша могла би драматично још више да се погорша. Због тога сам предложио План о опоравку и реинвестирању како бисмо одмах почели да отварамо нова радна места и дали подстрек дугорочном економском расту. Драго ми је што обе партије већ увелико раде на овом плану и надам се да ћу моћи да га потпишем у року од мање од месец дана,» поручио је председник Обама.

Лидер републиканске већине у Представничком дому, Џон Бејнер је, у свом одговору, изјавио да се републиканци у свом предлогу залажу за више пореских олакшица, а мање владиних издатака. Бејнер је рекао да би републиканци смањили порезе за све Американце, и да земља "не може да се врати просперитету пуким позајмљивањем и трошењем".


Извор[уреди]