Обама почиње посету Европи

Извор: Викиновости
Пређи на навигацију Пређи на претрагу


23. мај 2011.
Вашингтон/ САД (Beta-AP) - Амерички председник Барак Обама почиње европску турнеју која ће, како се очекује, да покрене расправу о значају који амерички председник придаје старом континенту у односу на неке друге делове света попут Азије.

Како оцењује агенција Франс прес, Обамина посета Ирској, Великој Британији, Француској и Пољској показаће заједничке интересе, али и размимоилажења између Вашингтона и партнера с друге стране Атлантика по питању побуна у арапском свету и тешкоћа у евро зони.

Од почетка мандата у јануару 2009, Обама се прогласио првим „америчким председником Пацифика“ и повезао напредак САД са неким деловима света, првенствено азијским и латиноамеричким регионом, подсећа АФП.

Обама који је рођен на Хавајима, а део детињства провео у Индонезији, нема тако емотивне везе са Европом као његови претходници, посебно они председници који су били на челу САД у време хладног рата. Међутим, како указује АФП, ово ће бити Обамина девета посета региону за две и по године иако се сматра да је мало заинтересован за европски континент.

Амерички председник у понедељак борави у Ирској, а наредног дана је у Лондону где ће у среду говорити у британском парламенту. Обама потом у четвртак путује у Француску

Извор[уреди]


Bookmark-new.svg