Обама позива на нову еру ангажовања

Извор: Викиновости
Пређи на навигацију Пређи на претрагу23. септембар 2009.

Барак Обама

Њујорк/САД (VOA) Председник САД Барак Обама је у свом првом обраћању Генералној скупштини Уједињених нација поручио да Америка не може сама да решава глобалне проблеме и позвао светске лидере да се укључе у "нову еру ангажовања".

Амерички председник се заложио за "одлучне кораке" ка правди и просперитету у Сједињеним Државама и свету, додавши да све земље морају да преузму одговорност у суочавању са глобалним проблемима, међу којима су сиромаштво, климатске промене, економија и нуклеарно разоружање.

У говору лидерима 192 чланице УН-а, Обамаје је истакао да Америка обавља свој део посла и да је предузела бројне акције за окончање рата у Ираку, спречавање мучења затвореника, као и да је омогућила хуманитарну и помоћ за развој земљама као што су Авганистан и Пакистан.

Обама је још једном поновио да Иран и Северна Кореја морају да обуставе рад на производњи нуклеарног оружја или ће, у супротном, сносити одговарајуће последице.

Осврнувши се на ситуацију на Блиском истоку, председник Обама је поново затражио успостављање мира између Израела, Палестинаца и арапских земаља, додавши да ће се заложити и за дугорочни мир у Судану, Хаитију, Конгу и источном Тимору.

Амерички председник је још једном позвао све земље да се удруже у борби против глобалног загревања, јер како је рекао, сви имамо "заједничку будућност".

Извор[уреди]