Обама објавио крштеницу

Извор: Викиновости
Пређи на навигацију Пређи на претрагу


Крштеница Барака Обаме

28. април 2011.
Вашингтон/ САД (VOA) - Бела кућа објавила је дужи формат председникове крштенице како би, још једном, оповргла тврдње да Обама није рођен у САД. У крштеници пише да је амерички председник Обама рођен 4. августа 1961. у америчкој држави Хаваји. Обама је стандардни, краћи формат своје крштенице први пут објавио 2008, када је то питање искрсло за време предизборне кампање. Председник је сада одлучио да објави и дужи формат документа, како би ставио тачку на тему, која, према његовим речима, почиње да одвраћа пажњу од огромних изазова са којима се земља суочава.

„Знам да постоји делић нашег народа који никада неће бити задовољен, какве год доказе да изнесемо. Али обраћам се огромној већини Американаца, као и медијима. Немамо времена за ову врсту глупости. Имамо паметнија посла. Ја имам паметнија посла. Треба да решавамо крупне проблеме и уверен сам да можемо да их решимо, али ћемо се концентрисати на њих, а не на ову тему“, поручио је председник.

Група председникових критичара веровала је да Обама није пружио адекватан доказ да је амерички држављанин, што је предуслов да заузме тај положај. То питање је често постављао и амерички милијардер Доналд Трамп, који стиче подршку као могући републикански председнички кандидат. Трамп сматра да су његова инсистирања подстакла Обаму да објави крштеницу.

„Заиста ми је част што сам одиграо тако велику улогу у питању које је сада, надам се – решено. Сада треба да погледамо тај документ, видимо да ли је аутентичан, исправан, шта у њему пише, али надам се да ће све бити у савршеном реду.“

Истраживања јавног мњења показује да је велики број републиканаца упорно сумњао да ли је Обама амерички држављанин. Председник Обама је син Кенијца и Американке, а део детињства провео је у Индонезији.

Извор[уреди]


Bookmark-new.svg