Обама не прихвата републиканско не

Извор: Викиновости


Барак Обама (аутор-Pete Souza)

13. октобар 2011.
Вашингтон-  (Beta) - Како се приближавају амерички председнички избори, а економија у земљи стагнира, амерички председник Барак Обама заоштрава своју реторику. Иако његов план за смањење незапослености у вредности од 447 милијарди долара није прошао гласање у републиканском Сенату, председник не одустаје.

Пошто су републиканци одбили председников план за отварање радних места, Обама је поручио да Американци не прихватају не као одговор. С обзиром да предлог закона у овој форми не може да буде усвојен, Бела кућа се сада окренула другој стратегији оптужујући републиканце да су одговорни за кочење процеса економског опоравка и враћања људи на посао.

„Рекли су 'не' новим радним местима за наставнике и ватрогасце“, истакао је председник Обама.

И поред тога што су сви републиканци у Сенату и двоје демократа гласали против плана, Обама је обећао да то није крај ове битке - „не прихватамо НЕ“.

Бела кућа се окренула новој стратегији покушавајући да подели план на мање предлоге закона, како би Конгрес могао да гласа за сваки појединачно. Потпредседник Сједињених Држава, Џозеф Бајден је објаснио да Бела кућа хоће да има увид у званичан став сваког законодавца о запослености, повећању пореза за богатије Американце и улагању у инфраструктуру.

„Враћаћемо се изнова и натераћемо их да гласају за сваки део овог плана“, поручио је потпредседник Бајден.

Републиканци одбацују део плана којим се предвиђа повећање пореза, међутим лидер већине у Сенату је наговестио да постоје области око којих би две странке могле да постигну консензус.

„Оптимистичан сам у погледу тога да би могли да се сложимо око делова плана који имају смисла“, рекао је републиканац Мич Меконел, лидер већине у Сенату.

Док се демократе и републиканци у Вашингтону хронично не слажу, учесници покрета Окупирајмо Вол стрит и даље су на улицама већих градова захтевајући отварање нових радних места и генерално бољи третман владе и великих корпорација.

Извор[уреди]