Обама изненађен бројем проблема током првих 100 дана

Извор: Викиновости
Пређи на навигацију Пређи на претрагу30. април 2009.

Вашингтон / САД (Глас Америке) Председник Барак Обама обележио је 100 дана на положају, тражећи подршку за своје мере и бавећи се све тежом здравственом кризом.

Председник је почетком дана одговарао на питања грађана у једној школи близу Сент Луиса у Мизурију.

„ Дивно је вратити се у централни део Америке, где често превладава здрав разум“, нагласио је Обама.

Касније се, на трећој званичној прес конференцији, соучио са питањима новинара у Белој кући. Администрација је првобитно умањивала значај првих 100 дана, али је на крају искористила шансу да истакне председникову агенду.

„Поносан сам на оно што смо постигли, али нисам задовољан. Срећан сам због нашег напретка, али нисам задовољан“, казао је председник и додао да му је једно од највећих изненађења, током првих мјесеци на положају, био број кључних питања која су се истовремено нашла у центру пажње.

Након 100 дана, Обама се соучава са још једним изазовом- првом ванредном здравственом ситуацијом на националном нивоу од када је преузео положај.

„И даље пажљиво пратимо појаву нових случајева вируса грипа Х1Н1 широм Сједињених Држава.“

Председник је јасно ставио до знања да не планира да затвори границу са Мексиком. Такође је истакао да нови вирус представља разлог за страховање, али не и панику.

„Сада је кључно да будемо изузетно обазриви.“

Вечерашњом конференцијом за новинаре, која је преношена у ударном телевизијском термину, није доминирала само једна тема, као што је то био случај са претходне двије. Коментаришући унутрашња питања, Обама је казао да се нада са ће једна од великих америчких аутокомпанија и даље бити одржива. Такође је похвалио демократе у Конгресу због усвајања нацрта буџета, који је скоро идентичан оном који је предложио у фебруару.

Амерички председник бранио је и своју одлуку да објави правна документа Бушове администрације, којима се одобравају окрутне методе испитивања осумњичених за тероризам. Он је навео да су информације, које су прикупили агенти, могле да буду добијене путем других, моралнијих метода.

„Могли смо да добијемо ове информације користећи друге методе, које су више у складу са нашим вредностима и са оним шта представљамо.“

Одговарајући на питање о ситуацији у Пакистану, Обама је рекао да је влада у тој земљи нестабилна, али да је уверен да ће пакистански нуклеарни арсенал остати безбједан.

„Углавном зато што, према мом мишљењу, пакистанска војска схвата који су ризици уколико се то оружје нађе у погрешним рукама.“

Предсједник је додао да војска такође схвата да екстремисти унутар земље представљају највећу пријетњу Пакистану.

„Само у последњих неколико дана, постоје одређена признања да је опсесија Индијом, као највећом смртоносном пријетњом Пакистану, погрешна и да се њихова највећа пријетња сада налази на домаћем тлу.“

Амерички председник коментарисао је и недавни пораст насиља у Ираку. Говорећи на дан, када је у експлозијама аутомобила бомби у Багдаду погинуло више од 40 особа, Обама је казао да постоји разлог за забринутост, али и нагласио да је ниво насиља мањи него прошле године. Такође је јасно ставио до знања да нови развој ситуације неће утицати на план за повлачење америчких војника.

Извор[уреди]