Обама дао рок Ирану

Извор: Викиновости
Пређи на навигацију Пређи на претрагу2. октобар 2009.

Распоред нуклеарки у свету
Нуклерка детаљ, слика из архиве

Вашингтон/ САД (Beta, Мондо) Амерички председник Барак Обама рекао је да Иран има две недеље да дозволи међународним посматрачима приступ својим нуклеарним централама.

„Сада када је Иран пристао да отвори међународним посматрачима своја новообелодањена постројења за обогаћивање уранијума, мора да им у року од две недеље обезбеди несметан приступ”

—рекао је Обама у Белој кући.

Обама је истакао да Иран мора да се држи обећања о транспарентности свог нуклеарног програма.

Међународна агенција за атомску енергију (ИАЕА) саопштила је да су иранске власти позвале у Техеран њеног директора Мухамеда Ел Барадеја.

ИАЕА је објавила саопштење недуго пошто су недалеко од Женеве почели разговори шест земаља (САД, Британија, Француска, Кина, Русија и Немачка) са представницима Ирана о нуклеарном програму Техерана.

„Он ће тамо отпутовати ускоро да са иранским званичницима разговара о бројним питањима”

—пише у саопштењу ИАЕА.

Обама је додао да Иран мора да предузме конкретне кораке како би показао да је његов нуклеарни програм у цивилне сврхе, односно за производњу струје, како тврди Иран. Уколико се то деси, навео је Обама, тиме ће се трасирати пут за боље односе Техерана са САД и међународном заједницом. Он је објаснио да је обећање Ирана, дато током разговора у Женеви, да пребаци део ниско обогаћеног уранијума у другу земљу на даљу обраду пример таквог једног корака. Тај уранијум био би искоришћен за реактор за медицинска истраживања.

Амерички председник је најавио и да су САД спремне да појачају притисак на Техеран, уколико се Иран не буде придржавао међународних обавеза. Обама је међународне разговоре са Ираном оценио као „конструктиван почетак”. Али, додао је, „разговори нису замена за акцију”.

Извор[уреди]