Пређи на садржај

Обама: Постигнут договор о дугу

Извор: Викиновости


1. август 2011.
Вашингтон-  (VOA-31. јул 2011) - Амерички председник Барак Обама изјавио је да је са лидерима Представничког дома и Сената постигнут договор о подизању границе задуживања земље, којим би се спречило да влада дође у ситуацију да не може да испуњава своје финансијске обавезе.

Обама даје изјаву о договору
слика: David Lienemann.

Обама се вечерас појавио у просторији у којој се одржавају брифинзи за медије у Белој кући како би објавио предложени споразум, према којем би у наредних 10 година требало да се уштеди 1.000 милијарди долара, а уједно и оснује двостраначка комисија у Конгресу, која ће размотрити даље смањење трошкова владе. Обама је рекао да у преговорима о будућем смањењу трошкова ништа није недодирљиво. Амерички председник назвао је предложени споразум компромисом који дозвољава земљи да избегне банкротство, и истовремно плаћа прву рату за смањење дефицита.

Очекује се да ће оба дома Конгреса гласати о предлогу закона сутра, а уколико предлог буде усвојен влада ће моћи да настави да исплаћује своје дугове.

Америчке и друге берзе широм света нервозно су пратиле развој ситуације у Вашингтону током целог дана, јер уколико до уторка закон не буде потписан, то могло би да нашкоди светској економији, која се и даље мучи с опоравком од рецесије.

Америчке берзе су током протекле недеље доживеле највеће губитке ове године, а и долар је ослабио.

Извор[уреди]