Обама: Економија је највиши приоритет

Извор: Викиновости


17. новембар 2008.

Барак Обама

Вашингтон/ САД Новоизабрани амерички председник Барак Обама каже како намерава да предузме све могуће у циљу стабилизације америчке економије, поновног успостављања поверења потрошача и отварања нових радних места. Обама је то изјавио током првог важног интервјуа након избора:

У разговору у програму мреже CBS „60 минута“ новоизабрани председник Барак Обама изнео је главне приоритете своје администрације. Обама је рекао да је провео бројне дане од избора 4. новембра у планирању стабилизације економије. Он је похвалио секретара за финансије Хенрија Полсона за покушај побољшања на плану финансијске кризе и уздржао се од критиковања настојања Бушове администрације:

Викицитати „Имали смо кризу без преседана, или бар нешто што нисмо видели од велике депресије. Мислим да је секретар за финанције Хенри Полсон први признао да можда није све што је предузето функционисало онако како смо се надали. Међутим, више ме интересује да гледам унапред уместо уназад.“
({{{2}}})

Обама је додао да је борба против све дубље рецесије важнија од балансирања америчког буџетског дефицита. Он је такође рекао да је важно успоставити поверење у финансијска тржишта како би се омогућило економији да снажно крене напред.

Викицитати „Морамо учинити све што је могуће да поново покренемо економију. Потрошићемо новац да бисмо стимулисали економију. Не би требало да бринемо о дефициту идуће године, па чак ни током године након тога. Краткорочно, најважнија ствар је избегавање дубоке рецесије.“
({{{2}}})

Обама је такође указао да намерава да се фокусира на кућевласнике суочене са губитком некретнина. Новоизабрани председник је рекао да би влада требало да успостави систем преговора између банака и зајмодаваца како би се помогло људима да остану у својим домовима.

А, кад је реч о питањима националне безбедности, Барак Обама је истакао да ће му први приоритет бити избор тима за националну безбедност, јер је током периода преноса власти постоји повећана опасност од терористичких напада.

Викицитати „Желимо да обезбедимо што је могуће ефикаснију транзиција на плану националне безбедности.“
({{{2}}})

Обама је поново потврдио обећање дато током кампање да ће затворити притворни центар у заливу Гуантанамо на Куби и радити са војним командантима на смањењу броја америчких војника у Ираку. Обама је такође указао како планира да ухвати или убије лидера Ал Каиде, Осаму бин Ладена, рекавши да ће то бити кључни аспект искорењивања те терористичке мреже.

Обама је потврдио да се прошле недеље састао са бившом супарницом током демократских примарних избора, сенаторком Хилари Клинтон. Међутим, он је одбио да каже да ли је она кандидат за државног секретара, као што су медији известили.


Извор[уреди]