Пређи на садржај

Обама:Америка се вратила

Извор: Викиновости


25. јануар 2012.
Вашингтон-  (Beta) - Амерички председник Барак Обама поновио је одлучност САД да спрече Иран да се домогне нуклеарног оружја и поручио режиму у Сирији да не може да заустави продемократске промене, преносе медији.

„Нека не буде сумње: Америка је одлучна да спречи Иран да се домогне нуклеарног оружја и нећу искључити ниједну могућност да остварим тај циљ“, рекао је Обама у годишњем говору о стању нације на заједничкој седници оба дома Конгреса, уз директан телевизијски пренос.

Председник Обама је истакао и да је захваљујући ангажовању америчке дипломатије, свет данас уједињен у захтеву да Иран одустане од нуклеарног наоружања.

Обама је истакао значај таласа продемократских промена на Блиском истоку и у северној Африци, истичући као пример свргавање Моамера Гадафија у Либији, као једног од најдуговечнијих светских диктатора који је носио и одговорност за убиства Американаца.

Обама је у свом говору подсетио на амерички утицај на промене у Мјанмару, стварање коалиција за нуклеарну безбедност, мисије против болести и глади као и на ударе на непријатеље и снагу моралног примера.

Извори[уреди]