Нуклеарни материјал поседују 32 земље

Извор: Викиновости


11. јануар 2012.
Вашингтон-  (Beta-AP) - Више од 30 држава у свету поседује нуклеарни материјал који је у неким земљама лоше обезбеђен, наводи се у новом извештају америчке организације Иницијатива за нуклеарне претње.

У том извештају се закључује да упркос позивима да међународна заједница више уради како би се спречило да терористичке организације дођу до нуклеарног оружја, још не постоји консензус о приоритетима или како би нуклеарне материјале требало заштити.

Светски лидери ће се у марту окупити у Сеулу на другом самиту посвећеном нуклеарним активностима, пошто је амерички председник Барак Обама пре две године организовао први такав скуп и позвао да се поспеше напори да нуклеарни материјали не доспу у погрешне руке.

У анализи НТИ-а и Икономист интелиџенс јунита наводи се да треба обезбедити високообогаћени уранијум и плутонијум смештен на више стотина места у 32 земље.

Председник НТИ-а, бивши амерички сенатор Сем Нан рекао је да извештај потврђује да су неки од тих материјала лоше обезбеђени што указује на ризик да терористи могу доћи до њега ради прављења нуклеарне бомбе.

Извор[уреди]