Норвешка победила на такмичењу за Песму Евровизије

Извор: Викиновости16. мај 2009.

Москва/ Русија (Бета) Александер Рибак са композицијом "Fairytale" донео је Норвешкој убедљиву победу у финалу овогодишњег такмичења за Песму Евровизије које је у суботу увече одржано у велелепној дворани "Олимпијски" у Москви.

„Нова правила“ евровизијског такмичења су учинила своје. Не само да су умањиле утицај југоисточног блока, већ су и источноевропске земље остале „кратких рукава“. Али се зато с правом може рећи да су на овогодишњем Еуросонгу „тријумфовали Скандинавци“.

Александар Рибак, Норвежанин белоруског порекла је био фаворит од самог почетка, мада је, што се током гласања и потврдило прогнозирање резултата била готово немогуће. Рибак је можда потврдио процене новинара или кладионица, али међу првих пет је од осталих фаворита на четврто место доспела још једино Турска. Исланд је највеће и најпријатније изненађење, а Азербејџану је припало треће место.

Сем дакле Норвешке, Исланда, Азербејџана, Турске и Енглеске, добар резултат остварила је и Естонија, али су зато остали фаворити попут Сакис Руваса завршили на седмом месту, односно БиХ на деветом. Од земаља које припадају „великој четворки“ овога пута је најгоре прошла Шпанија, чија се композиција „La Noche Es Para Mi“ нашла на претпоследњем 23. месту.

Извор[уреди]


Остали извори[уреди]