Нови штрајкови у Атини

Извор: Викиновости


13. октобар 2011.
Атина-  (Beta) - Јавни превоз у Атини у четвртак је поново у прекиду због штрајка радника незадовољних мерама штедње које спроводи влада и повећања пореза на имовину.

Нови порез на имовину наплаћиваће се преко рачуна за струју, што би требало влади да олакша прикупљање новца. Онима који одбију да плате порез преко рачуна биће искључена струја, запретила је влада у Атини.

На то су реаговали синдикати запоследних у грчкој електропривреди, који су поручили да њихови радници не треба да буду коришћени за наплату пореза. Радници наводе да они неће искључивати струју неплатишама, наводећи да би то била уцена.

Грчка влада принуђена је да уводи мере штедње како би обезбедила повољне кредите и избегла банкротство државе. Те мере укључују и отпуштање 30.000 службеника у јавном сектору, смањење издатака за пензионе фондове, увођење виших пореза и веће уштеде у буџету.

Грчкој је прошле године одобрено 110 милијарди евра кредита, али ММФ и Европска централна банка пажљиво прате спровођење реформи и на свака три месеца шаљу експертске мисије које контролишу стање у Атини. Спољни дуг Грчке је преко 350 милијарди евра.

Извор[уреди]