Нови циклус Маја није крај света

Извор: Викиновости
Пређи на навигацију Пређи на претрагу


20. новембар 2012.
Мексико -  (Beta-AFP) - Један огроман камен који су исклесале Маје око 669. године наше ере, а откривен почетком 20. века на југоистоку Мексика, у основи је мита наводног пророчанства о крају света у децембру 2012. године.

У стварности, међутим, овај споменик говори о животу и борбама једног властелина и помиње датум 23. децембар 2012. као датум новог циклуса календара Маја.

„Цивлизација Маја имала је цикличан концепт времена, у коме се не појављује појам краја света“, рекао је за агенцију Франс прес мексички археолог Хосе Ромеро, говорећи о стећку који је инспирисао филм катастрофе Немца Роланда Емериха „2012“ и серијал „Пророчанство Маја“ америчког писца научне фантастике Стива Алтена.

Састављен од шест делова од којих се неки налазе у Мексику, а неки у САД, камен је познат као Монумент 6 Ел Тортугера, са археолошког налазишта Мукуспана, у држави Табаско, на југу Мексика, о коме прва историјска белешка потиче из 1915.

Споменик, који је у облику слова Т, данас је поломљен и недостају му делови.

„Последњи натпис односи се на 23. децембар, али централна тема Монумента 6 није датум, нити пророчанство, нити крај света. То је историја Балам Ахауа, који је био 'свети властелин' из Ел Тортугера“, рекао је Ромеро.

Мексички историчар Ерик Веласкес је рекао да је 23. децембар на који се позива у том натпису, а не 21. децембар као што се комерцијално говори, однос између ритуала обнове универзума и краја циклуса почетог 13. августа 3114. године пре наше ере.

„Само се помиње да ће тада бити навршена 13 Б'актуна (јединице времена које означавају по 144.000 дана, око 400 година), али ни у ком случају то није крај дугог рачунања Мајанског календара који је бесконачан. Нови циклус почиње, то је све“, додао је Веласкес.

Извор[уреди]

Bookmark-new.svg