Нови сукоби на улицама Атине

Извор: Викиновости


17. новембар 2011.
Атина-  (Beta-AP) - Више десетина младих сукобило се у четвртак увече са полицијом испред зграде грчког парламента и америчке амбасаде у Атини, а у нередима је приведено око 60 људи.

Полиција је морала да употреби сузавац и шок бомбе како би растерала углавном студенте и левичаре који су се окупили да би обележили годишњицу студентских демонстрација из 1973. године које су тада угушене у крви.

Према процени полиције, у маршу на улицама Атине учествовало је око 28.000 људи, што је једна од најмасовнијих годишњица студентских протеста у последњих неколико година. У обезбеђењу скупа било је ангажовано око 7.000 полицијаца.

Учесници скупа искористили су прилику да упуте нове критике на рачун владиног плана штедње. Међу транспарентима које су носили били су и „Диктатура није завршена 1973. године, устанак против владе ЕУ-ММФ!“, „Суочени са тиранијом, треба бирати између окова и оружја“.

Сличан протест одржан је у четвртак и у Солуну. Око 15.000 људи окупило се у другом по величини граду у Грчкој, а тај скуп протекао је мирно.

Извор[уреди]