Нови протести у Грчкој

Извор: Викиновости


22. фебруар 2012.
Атина-  (Beta-AFP) - Грчки синдикати за среду поподне позивају на нове демонстрације у Атини и Солуну због најављеног даљег смањења пензија у оквиру плана помоћи који су земљле еврозоне одобриле Грчкој да би је спасле од банкрота.

Синдикати приватног сектора ГСЕЕ и запослених у јавном сектору Адеди заказали су за поподне окупљања на тргу Синтагма у центру грчке престонице, док је прокомунистички синдикат Паме позвао на протесте на суседном тргу а затим шетњу до трга Синтагма где се налази зграда парламента.

Протести су већ одржани у недељу у ова два града после демонстрација 12. фебруара када је 80.000 људи изашло на улице Атине због гласања о новом програму штедње у парламенту. Тада су избили нереди у којима је демолиран елики број зграда, радњи и кафеа.

После неколико таласа смањења плата и пензија од почетка грчке кризе 2010. године нови пакет штедње предвиђа смањење од 12 одсто за пензије изнад 1.300 евра месечно. Према најави владе нацрт закона у том смислу треба да буде изгласан у парламенту по хитном поступку.

Изгласавање додатних мера штедње био је услов ЕУ да одобри Грчкој нови пакет помоћи.

Извор[уреди]