Пређи на садржај

Нове анализе-још гори резултати

Извор: Викиновости


21. фебруар 2013.
Нови Сад/ Србија (Beta) - Анализа присуства афлатоксина у млеку коју је урадио Институт за прехрамбене технологије у Новом Саду (ФИНС, показала је знатно веће присуство те отровне материје него што је утврђено досадашњим анализама, изјавио је у четвртак војвођански секретар за пољопривреду Горан Јешић.

Јешић је агенцији Бета рекао да су прелиминарни резултати које је добио од ФИНС „алармантни“, и да су потврдили претпоставке стручњака да ће свака наредна анализа млека показати све веће присуство афлатоксина.

„Ја сам добио прелиминарне податке путем мејла и оно што јесте проблем то је да расте ниво афлатоксина у млеку. То је требало очекивати јер се за исхрану крава користи све лошија и лошија сточна храна“, рекао је Јешић и додао да ће му данас стићи и званични подаци.

Рекао је да ФИНС нема акредитацију државе и користи метод који се разликује од уобичајене процедуре, али даје врло поуздане резултате и најавио да ће за три до четири дана бити готова и анализа коју ради Пољопривредни факултет у Новом Саду, који има акредитацију државе.

„Када смо добили драматичне резултате СП лабораторије из Бечеја, у којој је Министарство пољопривреде прошле године урадило 40.000 анализа, одлучили смо да и ФИНС утврди ниво афлатоксина једном другом методом“, рекао је Јешић.

Оценио је да проблем са афлатоксином није и не сме да буде политичка ствар, и да га не занима да ли ће министар пољопривреде поднети оставку јер је сада веома важно предузети мере у чему Министарство пољопривреде има кључну улогу.

„Прва ствар је да се призна да имамо проблем, друга да се сакупи озбиљна екипа која ће да покуша да га разреши - а проблем се да разрешити, и трећа, и најважнија ствар, је да се помогне сељацима тако што ће се наставити откупљивање млека док се не промени храниво и дати им субвенције за то“, казао је Јешић.

Извор[уреди]