Пређи на садржај

Нова година - и прослава и молитве

Извор: Викиновости
Сиднејска лука за дочек
Слика: Rob Chandler.

31. децембар 2014.
(Beta-AFP) - Традиционална прослава Нове године уз ватромет и музику, ове године ће у многим градовима Индонезије бити замењена молитвама за жртве авионске несреће, на улицама Сиднеја ће бити појачано обезбеђење због недавне талачке кризе, а Лас Вегас ће можда 2015. дочекати под снегом.

Сиднеј је један од већих градова који ће први дочекати Нову годину, традиционалним ватрометом и пиротехничким спектаклима изнад Сиднејског моста и Опере. Очекује се да ће на обалама сиднејске луке Нову годину дочекати више од милион и по људи.

Уз то, на мосту ће бити одата почаст жртвама Иранца који је пре две седмице 18 људи држао као таоце у једном сиднејском кафицу. На улицама Сиднеја ће током новогодишње ноћи патролирати додатних 3.000 полицајаца.

У Окланду, на Новом Зеланду, последње секунде 2014. године откуцаваће сат на небодеру са којег ће се у поноћ испалити велики ватромет. У престоници Велингтону биће организована прослава у парку, уз оркестар и инсерте из култних филмова.

Поред традиционалног новогодишњег фестивала, грађани Џакарте ће се придружити молитви за жртве авионске несреће у јаванску мору. И у другим градовима Индонезије прославе ће бити отказане или ће бити умереније. Градоначелник Сурабаје, одакле је већина путника авиона који се срушио, забранио је било какве новогодишње забаве.

Шеф филипинске полиције упозорио је да ће полицајци који буду пуцали из оружја током прославе Нове године добити отказ. Сваке године новогодишњим шенлучењем буду рањене стотине људи, а дешава се да неко и погине од залуталих метака.

Пекинг ће централну прославу организовати у Олимпијском парку, како би привукао пажњу на своју кандидатуру за домаћина Зимских олимпијских игара 2022. године.

У будистичким храмовима широм Јапана тачно у поноћ звона ће ударити 108 пута како би подсетила људе на 108 грехова и искушења.

На плажи Копакабана у Рио де Жанеиру очекује се милион људи, које ће забављати више од 20 музичара и ди-џејева на три стејџа. Публика ће, по бразилском обичају, бити обучена у бело, а у првим минутима нове године ће по традицији ући у море и прескоче седам таласа.

Њујорчани ће гледати традиционално спуштање кристалне кугле које означава поноћ, догађај који копирају градови широм САД, додајући елементе караткеристичне за своју заједницу.

Тако ће у Флагстафу, у Аризони, са врха хотела у центру града бити спуштена шишарка бора, у суседном прескот биће спуштена два метра велика каубојска чизма с мамузама, а становници Есканабе у Мичигену гледаће спуштање реплике пецива с месом и кромпиром, омиљеног јела рудара који су пре више деценија емигрирали у ту државу.

Посетиоци Лас Вегаса ће можда имати ретку прилику да Нову годину дочекају у снегу, пошто меетеоролози предвиђају могуће снежне падавине у том „граду греха“.

Извор[уреди]