Николић нуди Албанцима да живе - као Немци у Белгији

Извор: Викиновости
Пређи на навигацију Пређи на претрагу


3. август 2012.
Београд/ Србија (Beta) Председник Србије Томислав Николић изјавио је да је потребно постићи национални консензус о Косову и да намерава да разговара и с представнцима владе и опозиције, као и Срба и јужно и северно од Ибра, јер жели да „Србија коначно заузме став (о томе) шта жели“.

Николић је у интервјуу за издање листа „Данас“ од петка рекао да ће косовским Албанцима понудити суштинску аутономију - „да живе као Немци у Италији или Немци у Белгији“.

Додао је да о „националном консензусу“ о Косову жели да разговара са свима који у Скупштини имају представнике, с члановима Владе, а потом и опозиције, САНУ, Цркве, значајнијим привредницима.

На питање шта као председник Србије нуди косовским Албанцима, Николић је рекао „понуда је Резолуција 1244 Савета безбедности УН - суштинска аутономија“.

Он је рекао и да је „Европа спремна за улазак Србије“ и да не очекује додатне услове за утврђивање датума за отпочињање њених приступних преговора са ЕУ, али да није „превелики оптимиста“ да ће се то десити ове године.

Николић је навео да Србија због криминала, корупције, лоше изведене реформе правосуђа или приватизације, до сада „и није била спремна за ЕУ“, али да ће нова влада морати да ради „много брже, ефикасније, искреније“ од претходне.

Извор[уреди]

Bookmark-new.svg