Николић и патријарх: Потребни јединство и разум

Извор: Викиновости

13. мај 2013.
Београд/ Србија (Beta) - Председник Србије Томислав Николић и патријарх српски Иринеј сагласили су се у понедељак да је потребно јединство у решавању најтежих проблема Косова и Метохије и да се не сме изгубити разум и препустити се емоцијама.

Патријарх српски Иринеј
Слика: Υπουργείο Εξωτερικών.

„Свако треба и може да каже оно што мисли, и изнесе своју идеју, али нико не може да злоупотребљава свој положај на било који начин, државни апарат да се обрачунава са људима, а да се неки од верских обреда непримерено изводе са циљем да се омаловази нека група људи или појединац“, рекао је Николић новинарима у Патријаршији после разговора са патријархом.

Председник је навео да је са патријархом Иринејом разговарао о свему и да су се о свему сложили и истакао да није лако одлучивати у име цркве и у име народа, али да је много лакше када постоји јединство оних који одлучују.

„Жеља је апсолутно јасна - да Србија изађе јача и снажнија са много више поноса и части и да сачува своје достојанство. Жеља нам је да решимо проблем Косова на начин који не угрожава ни Устав Србије, ни њен суверенитет, као ни зивот и безбедност свих грађана на Косову, а посебно Срба који тамо живе“, рекао је Николић.

Према његовим речима, не би требало да буде размимоилажења у изјавама када их нема у ставовима.

„Појединци, они који мисле да треба да иступају, или мисле да су мало храбрији ако говоре оно што је мимо онога што је званична политика њихових организација треба да размисле да ли тиме наносе штету свеукупним односима Србије или не“, рекао је Николић.

Председник је навео да је патријарх увео добар обичај да сваког Ускрса разговарају о ономе шта је прошло и шта Србију чека и како да кроз те проблеме држава и народ прође на најбезболнији начин.

„Патријарх је човек, а ово је дом и место где се добијају савети, утеха, смирење и спокој. Захвалан сам што можемо да размењујемо ставове и што из тога увек изађе нешто конкретно добро за Србију“, навео је Николић.

Поглавар СПЦ је рекао да је Косово највећи и најтежи проблем Србије који дуго траје и да је зато важно јединство по том питању.

„Најтрагичније за то питање су наше деобе и наша иступања без много основа и оправдања која могу само да штете, а не да користе. Централно питање је да као народ видимо где нам је излаз и које нам је најбоље решење“, рекао је патријарх Иринеј.

Додао је да је са Николићем разговарао и о недавним изјавама владика и поновио да су то њихови лични ставови. Патријарх није навео о којим владикама мисли али су у последњим недељама власт оштро критиковале владике Амфилогије, Атанасије и Григорије.

„О томе ћемо разговарати и у нашим (црквеним) телима. Потребно је да будемо јединствени у свему јер то приличи цркви која је увек била појам тог јединства“, рекао је поглавар СПЦ.

Патријарх Иринеј је навео да су прилике тешке, али да се не сме изгубити разум и препустити се емоцијама.

„Ипак, мора по свим питањима да доминира разум и договор, јединство и заједничко гледање на проблеме, да видимо који нам је пут, излаз и најболоје решење“, рекао је патријарх Иринеј.

Извор[уреди]