Пређи на садржај

Николић и Јосиповић: Проблеми још оптерећују односе

Извор: Викиновости
Иво Ј.
Слика: Foreign and Commonwealth Office.

17. октобар 2013.
Београд/ Србија (Beta) - Председници Србије и Хрватске Томислав Николић и Иво Јосиповић оценили су у среду , после разговора у Београду , да је у односима две земље постигнут известан напредак, али да их и даље оптерећује низ проблема, међу којима су и питања несталих и међусобних тужби за геноцид.

Николић је оценио да би повлачење тужби било добро пошто би омогућило мир, јер „никада не можете рећи да добри пријатељи иду на суд“, а да пресудом, ма каква она била, неко неће бити задовољан.

Јосиповић је рекао да је за евентуално повлачење тужби важно решити нека питања, а пре свега питање несталих које је означио као „темељни“ проблем у односима две земље, али и нагласио да влада Хрватске још није донела одлуку о томе.

„Колико ја знам влада у Хрватској још није донела коначан одлуку. У медијима су давани наговештаји. У Хрватској се неке ствари очекују пре коначне одлуке“, рекао је Јосиповић и додао да се за помирење мора урадити јако пуно по питању несталих.

Хрватски председник казао је и да ће се на Ссуду, ако буде процеса, чути непријатне ствари, а Николић да ће то бити „три недеље блаћења“ као и да то може отежати сарадњу.

„Затварамо челична врата ружне прошлости, из лепе прошлости извлачимо оно што је заједничко. Мислим да је то заједнички наступ на трећим тржиштима“, рекао је Николић и додао да две државе имају компатибилне привреде које могу да сарађују, али и упитао „како то после тужби“.

Председник Србије изразио је уверење да су хрватски председник и он данас направили искорак у побољшању односа, док је Јосиповић оценио да су разговори били искрени и да су потпуно отворено изнели како две стране гледају на проблеме у међусобним односима.

„Јосиповић и ја чврсто смо опредељени да пружимо пуну подршку двема владама у решавању отворених питања, да развијамо добросуседске односе и да унапређујемо билатералну и регионалну сарадњу и пружамо једни другима подршку у унапређењу економије“, рекао је Николић.

Николић је рекао да охрабрује чврст став Јосиповића о поштовању закона о правима националних мањина, али као проблем који оптерећује односе две земље навео и проблеме српске мањине у Хрватској.

Он је рекао да постоје проблеми у остваривању права на употребу српског језика, пропорционалној заступљености у локалној самоуправи и јавним службама, правосуђу и полицији. Навео и да се често угрожава безбедност, „а у последње изражена је појава етнички мотивисних инцидента и говора мржње против Срба“.

Такође је навео и да су у Хрватској у „школским уџбеницима Срби приказни као окупатори и четници“, да у појединим жупанијама још нису регистроване образовне установе као школе српске националне мањине.

Он је истакао и питање повратка имовине Српске православне цркве, али и навео да је позитивно што су издвојена средства за обнову порушених православних цркава.

Јосиповић је рекао да је за Хрватску кључан проблем нерасветљена судбина око 1.700 несталих.

„За мене је то врхунски проблем, морални и правни. Ми данас тражимо укупно 1.689 особа од тога 953 несталих у периоду 1991-92. Претежно Хрвата и 736 особа које су нестале 1995. претежно Срба“, рекао је Јосиповић.

Он је казао да се са неким од проблема српске мањине у Хрватској суочавају и припадници хрватске мањине у Србији.

Према речима хрватског председника, Загреб сматра да треба убрзати решавање проблема сукцесије војне и федералне имовине бивше СФРЈ, као и архива.

Он је рекао да се мора интензивирати и питање решавања границе, а да ако не буде било могуће да се реши, да се може ићи и на међународну арбитражу.

Јосиповић је оценио да „живот иде испред политике“ јер су привредници, научници, уметници и спористи испред политике по нивоу сарадње и они да „шаљу поруку да наше две земље могу више“.

Он је изразио задовољство што се може констатовати да је „направљен озбиљан напредак у одређеним сегментима“ и навео пример сарадње у правосуђу по питању ратних злочина, али и прекограничне борбе против организованог криминала.

Извор[уреди]