Николић: САД погрешно обавештене о дијалогу

Извор: Викиновости

19. март 2013.
Рим-  (Глас Америке) - Председник Србије изјавио је да информације које су стизале у Вашингтон нису одговарале стању у односима Приштине и Београда, и да напредак дијалога није правилно оцењиван.

Т. Николић
Слика: General Secretariat of the President of the Republic.

Председник Србије Томислав Николић у Риму је јуче разговарао са потпредседником САД Џозефом Бајденом. Како преноси агенција Танјуг, Николић је, после сусрета, изјавио да информације које су стизале у Вашингтон нису одговарале стању у односима Приштине и Београда, и да напредак дијалога није правилно оцењиван.

„Господин Бајден као представник америчке администрације није био упознат са детаљима о томе шта је Народна скупштина Републике Србије тражила, и какву Резолуцију је донела“, изјавио је председник Николић за Танјуг после састанка са америчким потпредседником у Риму.

Према његовим речима, разговор је био изузетно користан, зато што су говорили о темама које интересују и САД.

„Потпредседник САД је јасно рекао да се осећа позваним да помогне да се тај проблем реши, зато што је Америка признала независност Косова и Метохије“, истакао је српски председник.

Сусрет Николића и Бајдена био је први на том нивоу после четири године, а разговарали су око сат времена, више него што је протоколом било предвиђено.

Председник Србије каже да је инаугурација новог папе Фрање била прилика за билатералне разговоре, од којих је можда најважнији био разговор са потпредседником САД.

„Мислим да је постало јасно да неке информације које су стизале у Америку нису одговарале стању у односима између Приштине и Београда, а степен или напредак дијалога није правилно оцењиван“, рекао је Николић.

Председник Србије каже да је указао свом саговорнику да су многе државе признале независност Косова захваљујући том првом, америчком признању, али и да Србија има само пријатеље у свету и да „не дели државе и народе по том основу, већ по основу тога колико ко може са Србијом да сарађује искрено, отворено уз сва оптерећења и ограничења која постоје“.

„Америчка и српска админстрација ће убудуће имати много чешће контакте на високом нивоу, зато што сви желимо да овај проблем једном коначно решимо и да обезбедимо бољи живот за грађане Србије, рачунајући ту Косово и Метохију, за грађане Косова, рачунајући ту српску заједницу која ће имати помоћ и са српске стране и са стране Европске уније“, истакао је Николић.

Он је указао да долазе месеци у којима ће косовски проблем највероватније бити решен.

„Ако се деси да Албанци баш ни од чега не желе да одустану, тај ће проблем остати за будуће генерације, што неће бити добро за Србију, али ни за људе који живе у Приштини“, закључио је председник Николић.

Извор[уреди]