Николић:На састанку без корака напред поводом статуса Косова

Извор: Викивести
Иди на навигацију Иди на претрагу


Остале вести из Европске уније
Позиција Европске уније

Мапа показује позицију Европске уније на мапи света

Да би сте прочитали, уредили или написали неку вест из Европске уније посетите простор намењен овом вестима
Викивести:Европска унија

6. фебруар 2013.
Брисел/ Белгија (Бета) - Председник Србије Томислав Николић изјавио је у среду да је на састанак у Бриселу са високом представницом ЕУ и председницом Косова дошао да предочи да је Србија својом скупштинском резолуцијом спремна да призна неке специфичности власти у Приштини, нагласивши да данашњи састанак „није обезбедио кораке напред ка решавању најтеже препреке - статуса Косова“.

Николић је новинарима после састанка са Кетрин Ештон и Атифетом Јахјагом рекао да је и висока представница ЕУ подвукла да се од Србије не тражи да призна независност Косова, јер то не признаје ни пет чланица ЕУ, али је предочио да је на састанку Јахјага била искључива у ставу да је Косово независна држава, која, како је навела, треба да има добре суседске односе са Србијом.

Он је нагласио да Србија не признаје Косово као државу, као што га не признају ни УН, и додао: „Тешко ћемо се договорити с УН без сагласности Србије“. „Косово не може бити независна држава и не видим зашто се онда не би разговарало о другим решењима“, рекао је Николић.

Председник Србије је рекао да евентуални следећи састанак са председницом, како је навео, привремених приштинских власти, може уследити ако дође до битног напретка у техничком дијалогу и дијалогу на високом нивоу који воде премијери Србије и Косова.

Извор[уреди]

Bookmark-new.svg


Википутовања Вики речник Вики књиге Вики цитати Вики изворник Вики врсте Википедија Вики остава Мета Вики
Википутовања Вики речник Викикњиге Викицитати Викиизворник Викиврсте Википедија Викиостава Мета Вики