Никада се не зна када ће ратне трауме изаћи на површину

Извор: Викиновости

9. април 2013.
Велика Иванча/ Србија (Beta) - „Никада се не зна када ће ратне трауме изаћи на површину“, рекао је агенцији Бета поводом масовног убиства у селу код Малденовцу клинички психолог Војномедицинске академије (ВМА) Влајко Пановић. „Многи наши ратници нису на адекватан начин збринути, тако да је могуће очекивати да се дешавају такве ствари“, додао је он.

Магнум 44
Слика: Niels Noordhoek.

Јутрос око пет сати, у Великој Иванчи, Љубиша Богдановић (60) је ватреним оружјем убио шест мушкараца, шест жена и једно дете, а потом покушао да убије своју жену и себе.

Како јављају београдски медији, Љубиша Б. је најпре у својој кући у Великој Иванчи убио сина, а потом се упутио ка кућама комшија где је направио масакр.

Он није имао полицијски досије и није био психијатријски болесник, а како је раније речено, био је учесник ратова 1990-их година и недавно је изгубио посао.

„Имали смо случајеве да после тридесет година, при отварању шампањца, човека то асоцира на пуцњаву што покреће ланац асоцијација који може довести до нечега што није добро за њега или околину“, рекао је Пановић агенцији Бета.

Уз оцену да се још не зна шта је мотив убиства, додао је да многи „упадну у депресију, из које се догађају и самоубиства и убиства“.

„Има пуно људи који се осећају обезвређени - не мислим на политику, него уопште на целу друштвену климу. Наши ресурси за адаптацију на промене нису неисцрпни и неки људи `пуцају`“ , рекао је Пановић.

По његовим речима, медији који промовишу насиље треба да направе „културолошки заокрет“, као и све институције које се „баве човеком, пре свега људском душом“.

„Чини ми се да треба неговати људску доброту, и да медији промовишу оно што дефинише и краси човека“, рекао је Пановић.

Савез ратних ветерана Србије оптужио је данас надлежне власти у Србији да су нечињењем допринеле масакру који је починио један мушкарац у Младеновцу, иначе ветеран рата у Хрватској.

Извор[уреди]