Пређи на садржај

Нигеријанска нафтна криза у току: Побуњеници делте Нигера подигли у ваздух нафтну станицу у власништву Шела

Извор: ВикиновостиАбуџа / Лондон (BBC / Википедија). Побуњеници у нафтом богатој делти Нигера у Нигерији рекли су да су уништили нафтну инсталацију Шела дан пошто су објавили да су у рату с војском.

Црпна станица која припада Шелу нападнута је рано јутрос, потврдио је портпарло војске.

Покрет за еманципацију делте Нигер је рекао да су њихови припадници убили неколико војника и радника унутар станице, али војска је рекла да није претрпела гупитке.

Још од 2004. године Нигерију тресе криза нафтне индустрије, што заједно са константним проблемима у Ираку и уговорним испорукама нафте коју нуди Саудијска Арабија и друге земље Опека ствара озбиљне импликације на целокупну светску економију.

Покрет за еманципацију делте Нигера је војна организација локалног народног покрета која се оружано бори против експлоатације и угњетавања народа делте Нигера и деградације њихове природне околине од стране владе Нигерије и мултинационалних корпорација које су умешане у експлоатацију нафте у региону. Покрет је повезан са нападима на стране нафтне компаније у Нигерији у покушају да направи вештачки Хубертов врхунац.

Извори[уреди]