Пређи на садржај

Не постоји договор о слободи кретања

Извор: Викиновости


Остале вести са Косова и Метохије
Позиција Косова и Метохије

Мапа показује позицију Косова и Метохије

13. март 2012.
Приштина-  (Бета) - Портпарол Кфора Уве Новицки изјавио је у уторак да договор о слободи кретања између Кфора и представника Срба не постоји и оценио да је неприхватљива њихова жеља да дискутују о распореду и начину кретања мисија на северу Косова.

„Кфор има мандат да обезбеди безусловну слободу кретања. Стога Кфор није, не преговара, нити ће преговарати ништа у вези са слободом кретања. Ни данас, ни у будућности“, казао је Новицки у разговору са представницима албанских и српских медија на Косову.

Новицки је додао да је неприхватљиво да општинско руководство покушава да дискутује са званичницима Кфора о кретању мисије, додаје се у саопштењу са скупа достављеном агенцији Бета.

Поводом вести да постоји споразум да само три Еулекс возила могу уз пратњу Кфора да прођу ка прелазима, ако не возе косовске царинике, Новицки је изјавио је да је за Кфор запањујуће то што медији без провере преносе све изјаве о наводним договорима локалних Срба и званичника Кфора.

„За нас је запањујуће да чим неки службеник из општине са севера Косова да изјаву да се она одмах објављује без потврде другог извора. Чак је други медији после само копирају и преносе даље“, рекао је он.

Говорећи о слободи кретања, Новицки је навео да га чуди то што чује да су људи на северу изненађени јер су у обавези да замене регистарске таблице и документа када је то резултат бриселског договора.

Извор[уреди]