Пређи на садржај

Нећу поднети оставку и нећемо повући декларацију

Извор: Викиновости

14. април 2013.
Нови Сад/ Србија (Beta) - Председник Владе Војводине Бојан Пајтић одбацио је захтеве да поднесе оставку, као и захтев да покрајинска влада из процедуре повуче Предлог декларације о заштити уставних и законских права Војводине.

Бојан Пајтић
Слика: Pavol Frešo.

Пајтић је у интервјуу за агенцију Бета рекао да ће се Предлог декларације у наредном периоду наћи на расправи пред Одбором за уставно-правна питања Скупштине Војводине.

„Ми не можемо одустати од тога да тражимо да грађани добију пет пута више ефективно средстава од онога што данас добијају, јер им толико припада. Више је него иронично оптуживати Владу Војводине да не чини довољно за грађане покрајине, као и за то да због покрајинске владе, привреда у Војводини. Не, она трпи зато што се не поштују уставне гаранције. И ми нећемо одустати од тога да се заштите права грађана Војводине“, поручио је Пајтић.

Он је оптужио Владу Србије да уредбама располаже имовином Војводине и додао да је „потпуно непримерено да неко други располаже нечијом имовином у корист трећег“.

„Питам грађане како би они реаговали када би неко дошао и рекао: ево, сада ћу ја твоју имовину дати неком другом? Твоју земљу, твоју кућу? Pa то просто није нормално и не можемо ћутати и правити се да се то не дешава. Тражимо оне надлежности које нам припадају по Закону о надлежностима Војводине“, рекао је Пајтић.

Он је поновио да у тексту Предлога декларације нема ни једне речи која би упућивала на било какав сепаратизам.

Поводом појаве графита „Војводина наша дика - биће република“, које је потписала „Млада Војводина“, Пајтић је рекао да се ни Скупштина ни Влада Војводине апсолутно не залажу за такво решење статуса Војводине.

„Ми смо предложеном декларацијом тражили да се поштује само оно што је уставна заштита за финансирање Војводине, уставна заштита имовине Војводине. Нисмо тражили ниједну надлежност више, ни један једини динар више за Војводину и њене грађане, од онога што им припада према Уставу и постојећим законима ове земље“, казао је Пајтић.

Он је одбацио могућност да Влада Војводине падне и додао да она има двотрећинску већину у покрајинском парламенту.

„Док год има подршку у скупштини, коју је стекла на изборима, на потпуно легалан и легитиман начин, биће и владе у оваквом саставу, чиниће је ове странке које је чине и сада. Свесна је и опозиција да неће бити ванредних избора у покрајини“, рекао је Пајтић.

Поручио је да се Влада Војводине неће уплашити због позивања на линч, позивања на обрачун, вређања људи, јер нема права да буде уплашена пошто штити права грађана Војводине.

„Ми пре свега штитимо права грађана Војводине, а то што су наша лична права угрожена и можда и безбедност неких од нас, то је питање пре свега за државу и пре свега проблем ове државе“, рекао је Пајтић.

У Скупштини Војводине владајућу већину чине Демократска странка, Лига социјалдемократа Војводине и Савез војвођанских Мађара.

Извор[уреди]