Несмртоносно оружје за разбијање демонстрација

Извор: Викиновости


21. април 2012.
САД -  (VOA) - Америчке оружане снаге недавно су поново представиле несмртоносно оружје за разбијање демонстрација помоћу снажног снопа електромагнетних таласа. Иако је његова употреба на бојишту одобрена још пре неколико година, до сада електромагнетни зрак није употребљен.

Маринци су недавно увежбавали сцене какве се све чешће виђају у Авганистану. Демонстранти-статисти брзо су растерани уређајем који не наноси трајне последице. Уз помоћ снажног снопа електромагнетних таласа уређај назван „Систем за активно онемогућавање“ делује тако што на раздаљини до неколико стотина метара тренутно загрева људску кожу натерујући људе у бекство.

Систем је развијен пре више од деценије али је и даље обавијен мистеријом, каже командант Директората за несмртоносно оружје америчких Маринских снага, пуковник Трејси Тафола.

„За разлику од конвенционалне муниције и оружја, који се виде и чују, овде тога нема. Не види се, не чује се и нема мирис“, каже пуковник Тафола.

Конструктори кажу да је 11 хиљада тестова показало да је оружје безбедно и да не изазива никакве трајне ефекте. Једино што изазива је осећај да сте погођени таласом врелог ваздуха, као када отворите врата неке вреле пећи. У Лос Анђелесу су пре две године планирали да употребе мању верзију овог уређаја за заустављање туча у затворима. Али командант у канцеларији шерифа округа Лос Анђелес, Боб Осборн, каже да то никада није спроведено.

„Не знам да ли је то због притиска јавности или из Секретаријата за правосуђе, али никада нам није речено зашто је програм обустављен“, каже Осборн.

Четири године после увођења у службу, војска такође није почела да га користи. Истраживачи кажу да је страх од непознатог важан фактор. Један од конструктора, Стефани Милер, много пута га је испробала на себи.

„Разумем га веома добро. Није егзотичан али људи који не разумеју како ради сматрају га помало мистериозним. Мислим да није прихваћен јер је нешто сасвим ново“, каже Стефани Милер.

Недавни немири у Авганистану поново су подстакли интересовање за електромагнетни зрак , каже војни аналитичар Џозеф Тревитчик.

„Нарочито после недавног инцидента са паљењем Курана појавила се потреба растеривања масе испред америчких зграда или војних постројења. A то је могуће са оваквом врстом несмртоносних система", каже Тревитчик.

Оружане снаге се надају да ће им обновљени публицитет помоћи у развејавању мистерије око овог оружја.

„Да ли постоји сумњичавост према овој технологији? Вероватно постоји, зато што није довољно схваћена“, каже пуковник Тафола.

После више милиона долара потрошених на ту технологију и очекиваних буџетских рестрикција оружане снаге су сада под притиском да употребе ово оружје, или да окончају тај програм.

Извор[уреди]