Нема штете од земљотреса код Аљаске

Извор: Викиновости
Пређи на навигацију Пређи на претрагу


Author - Wikisoft*

2. септембар 2011.
Вашингтон/ Аљаска (Beta) - Нема пријава штете од јаког земљотреса који се у петак догодио код Аљаске, јавиле су новинске агенције.

Амерички Институт за геофизику (УСГС) је првобитно саопштио да је земљотрес био магнитуде 7,1 степен по Рихтеровој скали, због чега је указао на опасност од цунамија на пацифичкој обали Канаде и САД, али је то упозорење повучено. УСГС је потом магнитуду смајио на 6,8 степени по Рихтеровој скали.

Епицентар земљотреса у 10:56 сати ГМТ (12:56 по средњеевропском времену) био је, по новом саопштењу, на 35 километара у Земљиној кори, под Алеутским острвима која повезују Аљаску и Русију, 1.679 километара западно-југозападно од Енкориџа, највећег града Аљаске.

То пространо подручје је ретко насељено. По извештајима из тамошњег лучког градића Дач харбор (Dutch Harbor), неки од становника, успаничени звуком сирена за узбуну од цунамија, били су накратко побегли у брда. У истом подручју у јуну се догодио земљотрес магнитуде од 7,2 степени по Рихтеру, али ни тада није било цунамија.

Извор[уреди]

Bookmark-new.svg