Нема лаких одговора на цене нафте

Извор: Викиновости


27. јун 2008.

Центар организације у Бечу

Беч/ Аустрија Цена нафте превазишла је вредност од 140 долара за барел у светлу предвиђања лидера ОПЕК-а да би у наредних неколико месеци барел могао да кошта и читавих 170 долара. Потрошачи се припремају за још више цене на бензинским пумпама, док амерички законодавци дају све од себе да пронађу решења. До данас, само ове године било је 40 конгресних претреса на Капитол Хилу чија је тема била муњевити раст цена нафте. Међутим, и водећи стручњаци у тој области кажу да лаких одговора на кризу нема.

Како расте фрустрација потрошача због све виших цена горива, тако се и амерички законодавци утркују да пронађу неког или нешто да окриве за ту ситуацију. Традиционални кривци у прошлости били су нафтне компаније и ОПЕК, а у последње време и шпекуланти на берзи. На последњем претресу, ове недеље, Данијел Јергин, председник консултатнске фирме Cambridge Energy Research Associates, изјавио је да су разлози неуморног раста цена - компликовани.

"Тенденција је да се тражи један разлог. За нешто овако велико нема само једног разлога"

Јергин није умањио улогу инвеститора, али је указао на основне економске факторе који подижу цене. Међу њима су ограничени раст понуде, слаб амерички долара, растућа глобална потражња и прекиди у производњи. Он каже да разумевање кретања нафтних тржишта може бити најбољи индикатор шта би могло да уследи.

"Налазимо се на прекретници. Притисак је на тржиштима, а погођени су потрошачи и економија – тренутна кретања кажу да нам да је преокрет близу. Цене не расту вечно, а ми већ видимо неки одговор тржишта. Потражња аз абензином је током 2007 у САД вероватно достигла врхунац и почела је да пада".

Извештаји Владе показују да је потрошња бензина у САД пала - први пут у последњих 17 година. Мања потрошња, каже Јергин, можда није најлакше решење, али је свакако најпрактичније.

"Двоструко ефикасније трошимо енергију него пре 30 година. Мислим да је реалан циљ да то учинимо поново. Мислим да бисмо могли да смањимо потражњу за 700 до 900 хиљада барела дневно, а да не изазовемо узнемирење код потрошача".

Јергин каже да су рекордне цене нафте одраз страха који намеће тржиште да ће растућа потражња за нафтом у свету на крају превазићи залихе – што је начин размишљања који он сам назива "психологијом несташице".

Извор[уреди]