Пређи на садржај

Немачка се спрема за ново издање Хитлерове Моје борбе

Извор: Викиновости


24. април 2012.
Берлин/ Баварска (Beta-AP) - Немачка покрајина Баварска саопштила је у уторак да се спрема да, после истека ауторских права на озлоглашено дело Адолфа Хитлера „Моја борба“ (Mein Kampf) 2015, подржи припрему новог издања тог дела, али са критичким кометарима, укључујући и оне за студенте.

Прво издање Мајн кампфа
Слика: Anton Huttenlocher.

Иако „Мајн кампф“ заправо није забрањен у Немачкој, Баварска је годинама уназад користила своје власништво над ауторским правима на мемоаре нацистичког лидера да блокира њихово објављивање.

С друге стране, Баварска је признала да то неће бити могуће када истекну ауторска права, 70 година после ауторове смрти.

Баварски министар финансија Маркус Зедер рекао је данас да ће нова верзија за студенте, коју ће финансирати влада те покрајине, садржати коментаре стручњака које ће млади људи лако моћи да разумеју, пренела је немачка новинска агенција дапд.

Зедер је додао да је циљ да се покаже каквој светској катастрофи је одвело то опасно дело.

Хитлер је први том свог озлоглашеног дела, које је састављено од елемената његове аутобиографије и политичке идеологије, објавио 1925, а други годину дана касније.

Диктатор нацистичке Немачке, Хитлер је писање „Мајн кампфа“ је почео док је био у затвору због „политичких злочина“ после неуспелог пуча у Минхену, у новембру 1923.

Извор[уреди]