Немачка политика на Балкану није доследна

Извор: Викиновости
Пређи на навигацију Пређи на претрагу


20. децембар 2011.
Франкфурт-  (Beta) - Немачки дневник „Франкфуртер алгемајне цајтунг“ (Frankfurter Allgemeine Zeitung) у уторак као недоследну критикује политику канцеларке Ангеле Меркел на Балкану и изражава сумњу у то да је инсистирање на томе да се Србији не додели статус кандидата за чланство у Европској унији у немачком интересу.

У коментару на насловној страни, утицајни дневник наводи да су „Албанци дочек какав је у понедељак у Приштини приређен канцеларки Меркел - са заставицама и сликама у природној величини, приређивали само Билу Клинтону, Џорџу Бушу млађем и Јосипу Брозу Титу“.

„Позивајући се на сукоб на српско-косовској граници, канцеларка је - а такав је у најмању руку утисак у Приштини - управо лично спречила да Србија у овој години добије статус кандидата. Зато је канцеларка (јуче) слављена на Косову. Али, да ли је инсистирање на томе да се Србији не да статус кандидата заиста у немачком интересу, мора тек да се покаже“, указује утицајни конзервативни дневник.

Лист пише да је Балкан за Немачку од другоразредног привредног значаја, те да је кључни интерес Берлина „регионална стабилност јер тек када је она обезбеђена, постоје изгледи за повлачење трупа Бундесвера које су на Косову од 1999. године“.

ФАЦ подсећа да за „постизање стабилности мора да сарађује не само Приштина, већ и Београд“ и да је „у Србији, после хапшења последња два бегунца оптужена за ратне злочине, постојала нада да ће добити и статус кандидата и датум почетка преговора“.

„Ово друго (датум) било је претерано очекивање јер је хапшење Младиће и Караџића било заостали дуг Србије. Али, ускратити Београду и статус кандидата, то није доследно. Годинама се говорило да је статус кандидата само формалност, чим Београд испуни обавезе према хашком Трибуналу“, пише „Франкфуртер алгемајне“.

Извор[уреди]

Bookmark-new.svg