Независну Црну Гору нису признале 72 државе

Извор: Викиновости
Пређи на навигацију Пређи на претрагу
Мило Ђукановић

19. април 2010.

Подгорица / Црна Гора (Вијести) Независну Црну Гору нису признале 72. државе чланице Уједињених нација. Међу незаинтересованима за признавање су и Венецуела, Боливија, Сомалија, Јемен, Чад, Етиопија, Гана, Судијска Арабија, извештавају подгоричке Вијести

Готово четири године од референдума на којем је Црна Гора прогласила независност, ту државу нису признале 72 чланице Уједињених нација (УН). То је чак више од 37% држава УН. Махом се ради о Јужноамеричким и Афричким државама које ни после неколико захтева црногорске Владе нису показале заинтересованост да признају Црну Гору.

До 18. марта ове године тачно 120. држава признало је Црну Гору као самосталну и независну државу. Ове податке објавиле су подгоричке дневне Вијести као део одговора црногорске Владе на додатна питања из Упитника Европске комисије у процесу придруживања Европској унији. Између осталог у одговору црногорске владе наводи се и да је свим државама које нису признале црногорску независност већ у првим месецима након референдума упућен захтев за успостављање дипломатских односа, те да је током прошле године за све њих обновљен захтев.

Подгорица наводи да је у посредством црногорских дипломатских мисија започета процедура признања у случају Јордана, Кувајта, Либерије, и још неких афричких држава.

Европска комисија је од Владе Црне Горе поред списка држава које су признале независност, тражила и да се наведа листа међународних и регионалних организација чија је Црна Гора чланица или је у статусу придруживања.

Извор[уреди]Bookmark-new.svg