На југу Србије опасност од бујица

Извор: Викиновости20. фебруар 2012.
Србија -  (Бета) - Велике наслаге снега које су у Пчињском округу почеле да се топе незнатно су подигле ниво воде у рекама, али постоји опасност да брже отопљавање изазове бујице и поплавне таласе, изјавио је у понедељак шеф Штаба за ванредне ситуације у том округу Драгиша Станојковић.

Станојковић је за агенцију Бета изјавио да се бујице и поплавни таласи могу очекивати на подручју река Бањштице, Пчиње, Трипушнице, Ветернице, Врле, Драговиштице, као и да је сада, због временских прилика, готово немогуће било шта урадити како би се спречиле поплаве.

„Могуће је да дође до бујица на планинским рекама и мањим притокама Јужне Мораве, а ако до тога дође највеће ће последице бити на инфраструктури, јер на подручју које би евентуално било угрожено бујицама има мали број сеоских домаћинстава“, казао је Станојковић.

Према његовим речима, у претходне две године рађено је на утврђивању критичних поплавних тачака на рекама у Пчињском округу, на којима је деловано превентивно.

„На подручју Пчињског округа имамо велика сливна подручја са много малих планинских водотокова који набујају са јачим падавинама, у овом случају је то могуће са отапањем снега. Један од потенцијалних ризика јесте и пад дрвећа оштећеног од зиме које би запречило њихова корита и нашло се на путу бујици, што би изазвало још јачи талас поплаве“, рекао је Станојковић.

Извор[уреди]