Пређи на садржај

На формулару за пасош мапа коју не признају суседи

Извор: Викиновости


23. новембар 2012.
Кина -  (Beta-AP) - Јужно кинеско море и Тајван уцртани су као територија Кине у новим формуларима кинеских пасоша, што је изазвало љутњу суседа.

Кина као своју територију сматра цело Јужно кинеско море, на чије поједине делове права полажу и Филипини, Вијетнам, Тајван, Брунеј и Малезија.

Оно што суседи замерају Пекингу сада јесте то што су мапу штампали на формуларима за пасоше, што они схватају као провокацију, јер то значи да се од других држава очекује да прећутно одобре њене тврдње званичним печатирањем.

На Тајвану су тај поступак подједнако осудиле владајућа странка и опозиција и упозориле да би он могао угрозити односе два историјска супарника који су се побољшали у последње четири и по године, од када је председник Тајвана постао Ма Јинг-ђеу.

Филипински министар инострних послова Алберт дел Росарио рекао је новинарима у Манили да је амбасади Кине послао ноту у којој је поручио да се његова земља „снажно противи“ тој слици. Он је рекао да Кина својој територији приписује област која „очигледно припада филипинској територији и водама“.

Вијетнамска влада такође је саопштила да је послала дипломатску ноту амбасади Кине у Ханоју, у којој од Пекинга захтева да уклони „погрешан садржај“ одштампан у пасошима.

Извор[уреди]