Пређи на садржај

На улицама Хомса 70.000 људи

Извор: Викиновости


27. децембар 2011.
Хомс-  (Beta-AFP) - Више од 70.000 људи учествовало је у уторак у антитивладиним демонстрацијма у сиријском граду Хомсу, саопштила је невладина организација за зашиту људских права чије је седиште у Лондону.

Према саопштењу те организације, полиција је на учеснике протеста бацила сузавац у тренутку када су они покушали да приђу великом тргу у Хомсу, граду који је једно од најважнијих упоришта сиријске опозиције.

„Више од 70.000 демонстраната покушало је да придје тргу Ал Са у центру Хомса и полиција је на њих бацила сузавац“, наводи се у саопштењу организације.

Посматрачка мисија Арапске лиге дошла је у понедељак у Сирију. Посматрачи су отпутовали у Хомс како би се упознали са ситуацијом у том важном упоришту противника сиријског председника Башара ел Асада.

Мисија посматрача саставни је део плана Арапске лиге за излазак из кризе који предвиђа прекид насиља, повлачење војске из градова и слободно кретање по земљи за арапске посматраче и новинаре. Вођа посматрачког тима Арапске лиге у Сирији, судански генерал Мохамед Ахмед Мустафа ел Даби, рекао је да ће чланови његовог тима вечерас посетити Деру, Идлеб и Хаму, три упоришта побуњеника, а обићи ће и околину Дамаска.

Према подацима УН, више од 5.000 људи убијено је у Сирији од марта, када су почели масовни протести против Асадовог режима.

Извор

[уреди]