Пређи на садржај

На Петроварадину транспарент са заставом Војводине

Извор: Викиновости


1. фебруар 2013.
Нови Сад/ Србија (Beta) - Транспарент с натписом „Срећан рођендан главни граде!!!“ и заставом Војводине постављен је на бедему Петроварадинске тврђаве.

Транспарент су поставиле непознате особе, а повод за његово истицање је Дан града Новог Сада, који се обележава 1. фебруара, јер је тог дана 1748. године указом аустроугарске царице Марије Терезије добио статус слободног краљевског града.

Уставни суд је прошле године оспорио и део Статута Војводине којим је Нови Сад наведен као главни град Покрајине.

Потпредседник Градског одбора Демократске странке Србије Петар Ћировић оценио је да је и овај догађај повезан с наводном ћирилизацијом Новог Сада и оптужбама Демократске странке и Лиге социјалдемократа Војводине да је град тиме много изгубио. Ћировић, чија је странка део владајуће коалиције, оценио је да је истицање транспарента вид промовисања и враћања тих странака у политички живот града, где су сада у опозицији.

Функционер Лиге социјадемократа Војводине Александар Јовановић рекао је да је транспарент видео преко друштвених мрежа и да га, према информацијама којима располаже, нису поставили активисти његове странке.

Извор[уреди]