Пређи на садржај

Најутицајније жене Косова

Извор: Викиновости


Остале вести са Косова и Метохије
Позиција Косова и Метохије

Мапа показује позицију Косова и Метохије

29. август 2011.
Приштина-  (Beta) - Садашња председница Косова Атифете Јахјага у једној од депеша америчке амбасаде на Косову, написаној пре четири године, помиње се међу пет најутицајнијих жена на Косову, преноси приштински дневник Коха диторе.

Дневник преноси део депеше тадашње америчке амбасадорке на Косову Тине Кајдану о пет најутицајнијих жена на Косову и о три жене припаднице мањинских заједница које су најутицајније у својим националним заједницама.

Атифете Јахјага, садашња председница Косова, а тада генерал-мајор Косовске полиције, задузена за граничну полицију у депеши се помиње као једна од најзначајнијих особа у Полицији Косова. Она је прва жена која је добила чин генерал мајора на Косову и први официр Полиције Косова која је примљена на академији ФБИ-ја.

Флака Сурои, председница Компаније Коха, којој припадају дневник Коха Диторе, Телевизија КТВ и још неки послови у оквиру издавачке делатности, прва је на тадашњој листи најутицајнијих жена Косова.

На другом месту је Јета Џара. Она је директорица БИРН-а и водетељка програма „Јета не Косове“ (Јета на Косову). Пре сукоба на Косову је радила као новинар дневника Коха диторе и једно време у лондонском ББЦ-у.

У депеши од пре четири године Пранвера Добруна, која је тада била извршна директорка Косовске енергетске корпорације помиње се као трећа жена по утицају на Косову.

Извор[уреди]