Најповољније инвестиционе дестинације у Србији

Извор: Викиновости
Пређи на навигацију Пређи на претрагу

1. април 2010.
Крагујевац/ Србија Такмичење у промоцији инвестиционих капацитета локалних самоуправа Инвестирај у Србији 2010 које организује УСАИД-ов програм подстицаја економском развоју општина МЕГА, у сарадњи са Националном алијансом за локални економски развој (НАЛЕД), одржано је јуче, у Кристалној дворани хотела Хајат. Тридесет локалних самоуправа надметало се на овом такмичењу у различитим категоријама, међу којима и град Крагујевац. Такмичење је трајало месец дана, од 1-31. марта, а последњи дан такмичења уједно је био и сајам инвестиција и инвестиционих потенцијала градова и општина.

Крагујевац је на овом сајму представио индустријску зону Корман поље чије инфраструктурно и комунално опремање почиње 1. јула, неке од највећих инвестиционих пројеката попут Фијата и Плазе као и највеће инфраструктурне пројекте, нове индустријске зоне И потенцијале малих и средњих предузећа.

Промотери Крагујевца као једне од најповољнијих инвестиционих дестинација у Србији биле су и многобројне личности из јавног и културног живота, пореклом Кртагујевчани, који су се окупили крај штанда града Крагујевца: Јелена Томашевић, певачица, Горица Поповић, глумица, Раде Марјановић, глумац, Слободан Ковач, Мирослав - Мута Николић, спортски тренер, академик Никола Тасић, Мирко Бабић, Жарко Зечевић, али и представници компанија које послују у нашем граду попут Фијата и Плазе.

За најуспешнију локалну самоуправу у промоцији инвестиција у 2010. години, по оцени стручног жирија, проглашен је град Вршац, док су се на другом и трећем месту нашли градови Лесковац и Ужице. Награде представницима најбољих локалних самоуправа уручили су министри у Влади Републике Србије, Оливер Дулић, Божидар Ђелић и Млађан Динкић.

У категорији најбољи партнерски подухват награђена је општина Бујановац, најбољи сајамски наступ по оцени публике имао је град Ниш, најбољи промотивни материјал и интернет презентацију Суботица, а у категорији најбоље припремљених економских података град Нови Сад. Специјално признање појединцу који је дао највећи лични допринос у припреми такмичења, ове године припало је Здравки Ковачевић, експерту за локални економски развој из Смедерева. Укупан фонд новчаних награда које су обезбедили организатори уз помоћ спонзора износи 180 000 долара, а најбоље локалне самоуправе награђене су и учешћем на неким од највећих европских сајмова инвестиција који ће се одржати у 2010. години. Паралелно са сајмом одржане су и две панел дискусије на тему конкурентности Србије на глобалном тржишту и сарадње приватног и јавног сектора у којима су учествовали страни амбасадори, економски аташеи и лидери најуспешнијих компанија у Србији.

Извор[уреди]