Најновије анкете показују да је Обама све популарнији у односу на Мекејна

Извор: Викиновости
Иди на навигацију Иди на претрагу


25. јун 2008.

Барак Обама

Вашингтон/ САД Два нова истраживања јавног мњења показују да демократа Барак Обама има осетну предност у односу на републиканца Џона Мекејна у трци за новог председника САД.

У анкети «Лос Анђелес Тајмса» и «Блумберг Њуза» Обама има 12 одсто већу популарност од Мекејна – 49 према 37. Почетком ове недеље, у истраживању јавног мњења које је спровео недељник Њузвик, Обамина предност била је чак 15 процената. Остале анкете показују да Мекејн заостаје између три и шест процената. Политички стручњаци сматрају да је Обама највероватније у предности због растуће забринутости бирача у вези са слабљењем америчке економије и посебно све више цене горива. Томас Ман је политиколог у Институту Брукингс овде у Вашингтону.

"Високе цене горива и отпуштања, економска рецесија, али и општа економска несигурност повезана са глобализацијом, све мања примања већине обичних Американаца. Мислим да све то иде у прилог демократа у овој кампањи".

С обзиром да предност коју демократе имају на пољу економије, политички аналитичари предвиђају да ће се сенатор Џон Мекејн усредсредити на своје искуство у области спољне политике и националне безбедности. Мекејн се оштро противи Обамином плану да почне са повлачењем америчких трупа из Ирака убрзо пошто преузме положај.

"Верујем да ћемо се временом повући. Верујем да ће то одредити чињенично стање на терену, а не неки вештачки скројен распоред. И верујем да ћемо доћи кући као победници и часно, а не као поражени".

Истраживања јавног мњења већ дуго показују да многи Американци не верују да је рат у Ираку био вредан трошкова. Међутим, анкете такође указују да су Американци подељени око тога да ли треба повући трупе пре него што се постигне стабилност у Ираку. Обама каже да је он за одмерени приступ када је реч о повлачењу војника из Ирака.

"Морамо да будемо опрезни приликом повлачења, онолико колико смо били неопрезни приликом уласка у Ирак. Ја сам предложио повлачење једне до две борбене бригаде месечно. Тим темпом, говоримо о периоду од 16 месеци пре него што се све наше борбене трупе повуку". У петак, сенатор Обама ће се по први пут током кампање појавити у друштву доскорашње демократске ривалке Хилари Клинтон. Њих двоје ће се појавити у малом граду Јунити, у држави Њу Хемпшир, где су обоје добили по 107 гласова током примарних избора у јануару, на којима је сенаторка Клинтон освојила већину гласова те државе. Она се ове недеље вратила свом послу у Сенату, први пут откада је раније овог месеца прекинула своју председничку кампању и подржала сенатора Обаму.


Извор[уреди]